Zoeken in deze blog

zondag 28 september 2008

mevrouw Fijtje Jeroense van Waesdorp, weduwe Vlieland

Vandaag een verhaal over het stukje duin achter de Kerk . Kijk nog eens naar de prent van Cornelis Pronk, naar die hooiberg en naar dat stukje duin ernaast. Daar lagen de netten van Fijtjes vader te drogen. Een rottig klein stukkie grond. Te klein eigenlijk voor die netten, maar hij had niet meer. Daar moest ie het mee doen! Dan komt er jaren na zijn dood opeens een onverlaat van een buurman op de proppen, die van dat hele kleine stukkie ook nog eens een groot deel opeist. Na het omwaaien van de schutting ziet hij zijn kans schoon. Hij claimt gelijk maar het aanpalende gebied. Maar daar laat onze Fij geen gras over groeien, en op de klompies, arm in arm met zus Ermpie gaat ze naar de notaris: Zijn ze nou helemaal......Lees er deze Noordwijkse Story maar op na!

Mijn bet-bet-bet-bet-bet-bet-bet-overgrootmoeder was een pittig Noordwijks wijfie.
Sophia Jeroensd van Waesdorp (Fijtje voor familie, buren en vrienden ), gedoopt in 1685 in het oude kerkje van 'Noordwijk óp zee'. Ze trouwde er in 1711 met Arie Vlieland en samen kregen ze 12 kinderen waaronder één tweeling. Hun jongste zoon Engel wordt in 1725 geboren en dan ook verdwijnt Arie uit haar leven. Vermist! Verdronken? Man van de zee! Een kleine vissersschuit om het gezin te voorzien van het dagelijks brood. Wie weet wat er van hem is geworden? Toch schijnt er genoeg bewijs voor zijn overlijden te zijn. In 1732 hertrouwt zijn weduwe met haar dan kort daarvoor weduwnaar geworden achterneef Cornelis Waasdorp.
Haar zus Ermpje is een paar jaar jonger, getrouwd met de Scheveninger Klaas Taal. Wel allemaal in Noortuk blijven wonen natuurlijk.
Op een goede dag, te weten op 23 maart 1743 gaan de gezusters gezamenlijk richting Leiden, die hele grote stad. Ze zijn het zat. Het moet nu maar voor eens en voor altijd afgelopen zijn. Het moet nu maar eens geregeld worden. Had de Rijdende Rechter bestaan in die tijd, de dames hadden zeker tot op de TV doorgestreden. Zij beklagen zich tegenover notaris Kleijnenbergh over het gedrag van Pieter Leendertsz Maasdijk, die zijn erf ten koste van Dirk Hendrikse Groenewegen uit wil breiden. Het is een heel verhaal, lees per dag slechts een klein stukje om het onrecht volledig tot u door te kunnen laten dringen.
Gaan we: lees verder bij het kopje transcriptie acte of kijk bij mevrouw Fijtje Jeroense van Waesdorp in de kantlijn.