Zoeken in deze blog

zaterdag 17 oktober 2009

Cholera in Noordwijk


Vandaag gaan we met de familie een stuk terug in de tijd. Naar het afschuwelijke jaar
1849. Noordwijk lijdt onder de gesel van de in heel Europa heersende 'Zwarte pest', de cholera. Het zijn zeer zwarte dagen voor Noordwijk. Eén achtste van de gehele bevolking van Noordwijk aan Zee is dan reeds het slachtoffer geworden van de verschrikkelijke ziekte.

In het gezin Vlieland komt als eerste de moeder van stamoudste Cornelis Vliet Vlieland te overlijden. Moeder Grietje Vlieland, bij dan de weduwe Hannes Noordermeer, sterft op 63 jarige leeftijd, op 13 augustus 1849. Haar beide dochters volgen. Als tweede slachtoffer volgt dochter Gerritje Noordermeer slechts 27 jaar jong, gehuwd met Albert Steenvoorden, zij sterft op 19 augustus 1849 en als laatste dochter Sientje Noordermeer, 29 jaar jong, gehuwd met Gerrit Brama zij sterft op 7 september 1849. Ook het zoontje van Gerritje, Jacob Steenvoorden wordt slachtoffer van de cholera op 22 augustus 1849 overlijdt hij en het zoontje van Sientje, Cornelis Brama overleeft de epidemie evenmin, zijn einde komt op 5 september 1949. Onvoorstelbaar dat in een periode van drie weken 5 gezinsleden het leven verloren door de cholera. Niet te begrijpen wat een verschrikkelijk verslagenheid er in het Zeedorp moet hebben geheerst. In ieder gezin waren er vele slachtoffers te betreuren.
Cornelis bleef alleen achter, meer kinderen waren er niet - zijn leven ging verder zonder zijn moeder en zussen- maar hij vindt jaren later troost bij zijn buurmeisje Jannetje van den Berg waarmee hij op 20 mei 1853 in het huwelijk treedt.