Zoeken in deze blog

maandag 6 oktober 2008

Nog een Fijtje Vlieland

Fijtje Aldertsd VLIELAND is de kleindochter van en vernoemd naar onze Fijtje die op haar klompjes naar de notaris in Leiden stapte. Kleindochter Fijtje komt ook nog al eens in de buurt van de notaris maar meer om haar bezittingen te regelen. Zij trouwt met Theunis Ruigrok, verre voorvader van 'Café Thomas'in de Heilige Geestweg tegenover de Oude Sint Jeroenskerk. Gezamenlijk wordt het echtpaar Ruigrok-Vlieland eigenaar van de prachtige hoeve in de Nes aan het begin van de Noordwijkse Noordduinen,


'Puik en Duin' .
is gelegen aan de Duinweg ofwel 'De Nes'genoemd te Noordwijks aan Zee.
Het was een rijke boerderij met een woning, een erve, een schure, twee bargen en werve omstreeks 15 morgen 500 roede land.
In de boedelscheiding na het overlijden van Theunis Ruigrok staat exact beschreven wat er op de boerderij aanwezig is; van het aardewerk in de kasten ,de twee karpervijvers in de tuin, de zilveren en gouden versierselen voor de dragt ter waarde van 600 gulden tot de twee fretten in de schuur aan toe.
Ze blijft op bezoek komen bij de notaris: Boerderij verkopen één van haar in totaal tien kinderen, dochter Aaltje [die getrouwd is met Christiaan van Leeuwen en met hem 15 kinderen krijgt], huisje kopen op Zee, ander huisje kopen, enz, enz.
Meer weten? Fijtje Aldertsd VLIELAND, werd te Noordwijk gedoopt op 27-12-1751 en was de dochter van Aldert Arenze Vlieland en Maartje Jans Langeveld en overleed aldaar op 14-10-1828. Ze ondertrouwt 27-04-1782 met Teunis Jansz Ruijgrok.
Fijtje
Meer foto's van de oude duinhoeve Puik en Duin: