Zoeken in deze blog

dinsdag 5 september 2017

Nick op de Phongsalytrek, Bloedzuigers en Waterproblemen

Vandaag voor alle Noortukse Noortukker lezers,  de aflevering van 5 september 2017, de Blog van Nick met behulp van Google teruggezet in het "Oud"-Hollands.  Zet het woordenboek maar terug op de plank.........Maar knap wat Nick allemaal heeft beleefd in zijn lange tocht, vooral die bloedzuigers in deze aflevering..........hou ik het toch maar bij varen..........geen bloedzuiger in zicht.......



DE PHONGSALY TREK

TRAVEL SHORT #27: “EXPERIENCING AUTHENTIC NORTHERN LAOS”



Zaterdag, de dag om de driedaagse wandeling te beginnen! We werden opgehaald in ons pension en kreeg een lokaal ontbijt dat uit rijstgebakken brood, dim sum, gebakken banaan en een soort vzoet broodje bestaat. De touktouk haalt  ons af bij het busstation en vanaf daar moesten we een lokale bus naar het beginpunt van het spoor nemen. Na 21km stopte de bus en daar ontmoetten we onze gids Boun Hong op de hoofdweg van daar, we liepen naar een zijweg en begonnen ons avontuur!

Deze eerste dag zou er een zijn om naar een aantal Akha dorpjes te wandelen via een makkelijke wandelpad om rechtstreeks in de jungle een steile bergweg op te gaan. Hier maakte Boun Hong voor ons een aantal bamboe stokjes. Halverwege begon het regen te gieten en we moesten (of min of meer door) een zeer modderige en natte weg doorlopen. Als een bonus besloot alle bloedzuigers  in het gebied dat het tijd was om uit te gaan en wat mensen uit te proberen als lunch. Langs het spoor hadden we verschillende "leech checkups" om er zeker van te zijn dat we ze niet of gewoon van onze benen of broek hadden verwijderd.

Halverwege de route stopten we bij een hut om onze lunch te krijgen die Boun Hong voor die ochtend bereid was. Na een kort dutje gingenen we naar het eerste dorp waar we die nacht zouden blijven.

De eerste dag viel ongeveer 8 uur voor het dorp met zijn groene rijstvelden. In het dorp bleven we in het langstedenhuis van de kapitein en hier zaten we al een tijdje zitten voordat we naar de enige werkdouche in de stad gaan ... ja, maar een douche voor het hele dorp van ongeveer 250 mensen vanwege een waterprobleem. Maar zelfs voor dat kwam er een gastheer van misschien tien vrouwen naar ons om hun zelfgemaakte armbanden en kettingen te verkopen. Het was een beetje te vroeg ... we waren net aangekomen en waren moe en afkoelen. Je zou de blik moeten hebben gezien op het gezicht van Celina (vooral als je weet dat ze Argentijns is) ... De douche is in principe een slang die er naar de rivier stroomt voor de watervoorziening en het is er gewoon in het open. Dus wanneer een buitenlander het dorp bezoekt dat natuurlijk heel interessant is en als je wilt douchen (in ondergoed), lopen de mensen die langs gaan, een beetje nieuwsgierig naar wat er aan de hand is. Een ander ding is de toiletten; Model squat net gegraven in de aarde met iets als een kleine hut gebouwd om het als een deksel en een emmer water om te spoelen. Terug naar de basics.

Wat we opmerkten was de grote hoeveelheid kinderen, beide van de Akha dorpen die we bezochten. Ze waren gewoon overal spelen of helpen hun ouders met werk. Na een verfrissende douche is het tijd voor het diner. Het eten is hier geweldig, veel groenten, rijst en ei-gerechten. We moesten een aantal lekker bamboesoep eten. De soep is gemaakt van jong bamboe alleen beschikbaar in dit seizoen. Naast eten moesten we ook een Lao-drank proberen. Lao-Lao, een zeer sterke rijst whisky. Laten we maar zeggen ... het kan Het zou waarschijnlijk kunnen worden om vliegtuigen in de lucht te krijgen of mensen te laten spoken dragen vuur ...!

Na een goede nachtrust begonnen we met onze tweede dag van trekking. Deze dag liepen we op een makkelijke wegweg, maar open in het open met de zon schijnt helder en warm. Het kostte ons drie uur om naar de hoofdweg te komen, waar we een auto hadden die ons ophield om naar een ander spoor een paar kilometer verder te komen. We hadden een stop om wat voor lunch te kopen en we gingen naar de tweede route van de dag. We begonnen naast sommige rijstvelden in de buurt van de stad Boun Neua. Vanaf hier wandelden we naar een hut in de rijstvelden en hadden onze lunch en een kort dutje. Het was een korte dutje, want we moesten voor meer dan 5-6 uur in een jungle gebied lopen en een berg op gaan terwijl de zon nog op ons brandde. Ik vond dit deel van het pad moeilijk en soms moeilijk. De enige manier was omhoog ... En toen bracht Boun Hong ons naar een kleine waterval waar we konden springen en opfrissen ... een levensredder !!! De pauze bij de waterval was zo leuk; van warm zijn om af te koelen in het koude water. Vanaf hier gingen we even voor het eindpunt van het keerpunt omlaag te gaan en het pad werd makkelijker te lopen. Een uur voor zonsondergang kwamen we naar het dorp waar we zouden blijven voor de nacht. Ook hier namen we een douche in de openbare douche. Dit dorp had een grotere diversiteit aan dieren die rondlopen; we zagen waterbuffels, geiten, koeien, kippen, honden, katten en varkens. Na onze douche hadden we ons diner in een van de huizen in het dorp. De volgende morgen hadden we ook ons ​​ontbijt op deze plek.

Laatste dag van de trekking; een drie uur lopen naar een klein dorpje op een onverharde weg, lunch en dan een uur lopen naar Boun Neua. Net als de wandeling op dag één, was de zon weer uit en brandde het warm. Daarnaast was ik halverwege de baan erg hongerig en richtte me er gewoon op om naar de plaats te gaan waar we iets konden eten ... we maakten het en kreeg nog lekker eten, bestaande uit kleverige rijst, bamboe / varkenscombinatie, bonen, spinazie en ei. Dan was het nog een uur naar Boun Neua langs de hoofdweg. Die avond Celina en ik uitgenodigd Boun Hong voor het avondeten en we hadden wat eten in de buurt van het pension. Het was een intense ervaring, maar zeker de moeite waard om te doen. We hebben echt de levensstijl van het noorden van Lao dorp ervaren en zag een aantal van de meest geweldige uitzichten. We gingen door het blazen van hete zon, koude bewolkte bergpaadjes, zware regen en leech besmette modderige paden. Maar op het einde is het gewoon erg bevredigend om alles te zien en ervaren.

VOLGENDE

Van Boun Neua namen we een bus naar Udomxai; een stad die meer van een transitstad is naar andere steden in deze regio van Laos. We zullen hier blijven om onze kleren schoon te maken en zich te ontdoen van het "dorpsgeur" zoals we het nu noemen (vooral de geur van zweet in combinatie met vuur, vuil en eten) voordat u naar Nong Khiaw gaat.

© Nick's Travel Shorts