Zoeken in deze blog

zaterdag 10 juli 2010

Cedric Vliet Vlieland


Vandaag, zaterdag 10 juli 2010 om 13.58 uur te Goes geboren, de achter-, achter-, achterkleinzoon van Cornelis Vliet Vlieland genaamd: CEDRIC VLIET VLIELAND. Waarlijk een kerel van formaat: 9 pond zwaar en 58 cm lang! Een gelukwens aan de ouders!

Cornelis Vliet Vlieland

Cornelis Vliet Vlieland, zoon van Jan Vliet Vlieland en Jannetje Heemskerk, werd geboren op 12 februari 1881 en overleed op 74 jarige leeftijd, 22 maart 1955. Hij is de oudere broer van Leendert en ook vissersman, net als hun vader. Al op jeugdige leeftijd vertrekt hij naar zee waar u hem, 15 jaar oud, tegenkomt in maart 1896 wanneer hij is aangemonsterd op het schip 'De Vijf Gezusters' van reder L. van der Deijl, stuurman is Jacob Plug en zelf is hij 'matroos'. Een voorgaande uitvoering van'De Vijf Gezusters' had reeds een treurige geschiedenis op haar naam staan zoals in het 'Leidsch Dagblad' van 1887 stond te lezen: " Hedenmorgen om ongeveer 10 uur, trof ons dorp een zware ramp, doordat bij het landen eener haringschuit drie zeelui van hier overboord sloegen en verdronken. De schuit was de NW 25, "de Vijf Gezusters" van reder L. van der Deijl waarop schipper E. van Roon.De verongelukten zijn:, Willem van Roon (37) gehuwd en twee kinderen en broer van de schipper. Jeroen Vink (26) gehuwd en J. Korbee, oud 18 jaar.
Allen waren zeer oppassende menschen en goede zeelui. Als door een wonder
zijn de overigen gered, daar de schuit geheel op zijn zij lag en nog drie
man over boord lagen, die zich nog aan iets vast konden houden, zoodat zij,
na een poosje in zee gelegen te hebben, zich weer enige tijd daarna aan
boord bevonden, waarschijnlijk daartoe door een tweede golf geholpen.De lijken zijn nog niet aangespoeld."

Mooie foto! Nieuwsgierig naar nog meer van dat fraais, ga dan op bezoek bij het Shetland Museum .
In 1898 komt Kees zelf met zijn geschiedenis in de krant! In de 'The Shetland Times" van zaterdag 25 juni 1898 staat in het artikel 'Visit of the Dutch Fleet' "On Thursday the vessels commenced to arrive, and continued coming in until Saterday evening, when there was about 250 luggers and booms riding at anchor......Another man named Kees Vliet Vlieland was taken ashore from the boom 'Waakzaamheid', SCH 352,
(Scheveningen 352 Waakzaamheid 1898/1914 Wed C. v/d Toorn Jz) Minniken do Ruiter skipper, on Monday morning suffering from typhoid fever. He was sent to the hospital. There have been several other cases of sickness, but none others warranting the removal of the man tot the shore.
Vaak nog vertelde de kleine jongen van toen- later als stoere zeeman, het verhaal van het grote 'ziekte'-avontuur in dat verre vreemde land! Een ondeugend verhaal van hoe hij tijdens zijn terugreis, reizende over land, in gezelschap van de dominee, opeens zo ontzettend nodig moest. De dominee, begaan met zijn lot, adviseerde hem, zijn "grote boodschap" dan maar te doen aan de rand van het weggetje waarlangs zij liepen. Net toen Keesie klaar was sprong er een BOBBY uit de struiken, die een bekeuring uitdeelde. Op zijn angstige vraag hoeveel de bekeuring hem ging kosten, antwoordde de BOBBY bars: "ONE POUND", waarop Keesie de historische woorden sprak:" Geef dan maar de helft terug, want daar ligt wel voor een kilo !".←
Anno 1900 treedt zijn toekomstige bruid in het huwelijk met Gregorius van Hensbergen.

Bakker Gregorius van Hensbergen komt in 1904 op 26 jarige leeftijd te overlijden en zijn weduwe, Cornelia van Went trouwt op 18 januari 1906

met de stoere zeeman Cornelis Vliet Vlieland, die bij de bruid en haar dochtertje Catharina intrekt in één van de Elf Huizen.

Daar leefden zij nog lang en gelukkig, hier het gezin rond 1910:
van links naar rechts: Catharina van Hensbergen (1901-1979), Cornelia van Went(1878-1970), Johanna - (1906-2002), Alida - (1907-1977) en Cornelis Vliet Vlieland.