Zoeken in deze blog

zondag 27 juni 2010

De Tranen van Grietje


Vandaag mag u kennis maken met Margaretha Vliet Vlieland. Geboren op 29 augustus 1865 te Noordwijk, jongste dochter van Cornelis Vliet Vlieland en Jannetje van den Berg. Op 8 mei van het jaar 1884 trouwt zij met een 18 jaar oudere schoolmeesterszoon uit Wijk aan Zee en Duin, de kleermaker Co Vink. Samen krijgen zij 6 kinderen waarvan er 3 vóór het tweede levensjaar komen te overlijden. Co Vink overlijdt in februari 1892, 5 maanden daarna komt zijn jongste dochter ter wereld. Co Vink kwam, samen met zijn plaatsgenoot Tappenbeck naar Noordwijk. Daar huwt Co Vink dus de enige dochter van de bezitter van de enige strandtaveerne in Noordwijk en zorgt ervoor dat het etablissement in zijn eigendom overgaat. Van dat eigendom geeft hij vriend Tappenbeck nog een flink stukje van het erbij behorende duinperceel cadeau. Dát duin waarop 'Huis ter Duin' is gegrondvest. Goed. De weduwe blijft met 3 kinderen achter en valt voor de charmes van de vier jaar jongere cafébezoeker Piet Rietmeijer , ze trouwen op 7 september 1893. Hun huwelijk wordt met 5 kinderen 'gezegend'. Maar één van de vijf, de kleine Dorus komt op de leeftijd van 2 jaar en drie maanden te overlijden.

Noortukker heeft geen idee hoe het dan verder met het gezin is gegaan. De Taveerne is hier al vaak genoeg beschreven, maar de kinderen? Tot in 1984 er een foto in de krant staat met de vraag wie het meisje op de foto is.

Het antwoord komt met de hier afgebeelde brief:

Grietje slijt haar laatste - verdrietige- levensdagen in het Krankzinnigen Gesticht Endegeest te Oegstgeest, waarbij boze tongen beweren dat haar opsluiting meer te doen had met geld dan met geest, maar wat is waarheid? Op 26 april 1911 op 45 jarige leeftijd sluit zij voorgoed de ogen. Rust in vrede lieve Grietje!