Zoeken in deze blog

maandag 16 maart 2015

Herman van Waarden en het Chicago-Theater van Tilburg

Het verhaal van de ex-man van tante Nel, Hermanus Cornelis van Waarden gaat vandaag nog even verder. Het heeft er veel van weg dat de kleine zwerver mee wil met het circus  waar hij uiteindelijk zijn stek vindt in het Chicago- Theater te Tilburg.
Bij zijn aankomst in Tilburg ziet hij zich omringd door een grote familie bestaande uit echtgenote, ex echtgenote, kinderen van echtegenotes en andere niet gerelateerden zoals deze persoonkaart mag blijken.
Maar hij laat zijn oog vallen op de :
  STADSSCHOUWBURG van Tilburg het CHICAGO-THEATER.
 VERKOOP CHICAGO.
Naar wij vernemen zal het bekende Chicago Theater binnenkort aan den heer Herman van der Waarden overgaan, welke dan de directie over dit theater en den Stadsschouwburg zal voeren. Verder bestaan er plannen tot het bouwen van een geheel nieuw en modern ingericht theater met ± 1200 zitplaatsen Over den grond wordt reeds onderhandeld. Dit theater zou dan meerdere zalen bevatten, als voor tooneel, concerten en bioscoop. Ook over deze nieuwe onderneming zal de heer Herman van der Waarden Directeur zijn.(Nieuwe Tilburgsche Courant 11-03-1930)
De heer Herman van der Waarden deelde ons heden mede dat voor het onder zijn leiding komende Chicago Theater een complete installatie voor sprekende en muciseerendj films is besteld. Zoowel in de Schouwburg als in de Chicago is dan het volledige systeem voor plaat en bandgeluid. Elke week draait een theater stomme en het ander sprekende lilms. Voor hel grootste deel zal de heer van der Waarden hel personeel van de Chicago handhaven. De portiers krijgen ccnzcll'iV uniform als die van de Stadsschouwburg.
 
 
 
 EEN SYMPHATIEKE DAAD.
Wij vestigen gaarne de aandacht onzer lezers op achterstaande advertentie van het Chicago Theater, Dir. de Heer vander Waarden, waarin deze een wijziging in liet Programma aankondigt, n.l. de vervanging v. een revolutionaire film, door een schitterende film met in de hoofdrol de sympathieke George O'Brien. Tevens kondigt de directie van het Chicago Theater aan dat de totale recette van heden door haar ter beschikking wordt gesteld van de nabestaanden der slachtoffers "van de groote mijnramp fe Alsdori'f. Een nobele geste van Oom Herman welke zeer zeker elks goedkeuring zal wegdragen.
 Nieuwe Tilburgsche Courant25-10-1930
Wanneer tijdens de oorlogsjaren de naam van het Chicago-Theater van Rijksweg moet worden gewijzigd voel je al complicaties aankomen.
Oome Herman's houding  in de oorlog roept vragen op: hij verschijnt voor Het Tribunaal.  Niets is in de kranten te vinden over zijn veroordeling: als laatste is er het bericht van uitstel van de  uitspraak.
STADSNIEUWS TRIBUNAAL TILBURG 

De uitspraak in de zaak tegen Herman van der Waarden, die gisteren zou hebben plaats gehad, is uitgesteld, teneinde een nader onderzoek in te stellen op verschillende punten van de dagvaarding
Nieuwsblad van het Zuiden 03-04-1947

 Hij overlijdt op 8 oktober 1973  te Tilburg en daar begraven op het RK Kerkhof St. Josephstraat, Tilburg.... een korte samenvatting van een filmrijk leven van een weglopertje uit 1900.