Zoeken in deze blog

maandag 2 maart 2009

Grootmoedertje

Het is als in het sprookje: Grootmoedertje, wat slacht je daar? Een vet, vet varken!
Al eerder beschreef ik voor u de vaardigheden van mijn over-over- grootmoeder Jannetje van den Berg. Mocht u het hebben vergeten dan volgt hier de herhaling:
"De aan het Noordwijkse strand gelegen herberg was het eigendom van Cornelis Vliet Vlieland en stond onder het zakelijk uitbaterschap van zijn echtgenote, Johanna van den Berg, in de volksmond Jannetje Vliete genoemd.
Jannetje stond haar mannetje. Telg uit een geslacht van slagers (de knorst)was zij in staat de varkens te slachten die de bevolking als wandelende afvalbak en huisdier hield om het beest tegen het aanbreken van de winter in mootjes te laten hakken en gerookt of gepekeld tot aanvulling van de voedselvoorraad te bewaren. Voor het slacht-evenement had Jannetje van bombazijn een broek laten maken, die haar de ruimte bood decent en wijdbeens op het varken plaats te nemen en het dier dodelijk te behandelen. In de tijd die overbleef runde ze het café, schonk een borreltje in voor de zeelui die gelijk de gelegenheid te baat namen om zich, na de lange en vermoeiende zeereis, door haar te laten scheren. Opgewekt en fris vertrokken de mannen dan huiswaarts, waar moeder de vrouw verlangend naar hen uitkeek. Wat een tijden"!

Een foto van zo'n slachterij op een Noordwijkse dam kom ik tegen op de site over de familie van Beveren . Zo deed Grootje dat dus en dan ook nog eens gekleed in bombazijn! Stoer... en het paste in die tijd. Ja, sorry hoor, maar is de maatschappij nu wél diervriendelijk?