Zoeken in deze blog

dinsdag 9 december 2014

Met Opoe Jans Vliet Vlieland-Heemskerk het Jaar Uit

Vandaag in de blog-aflevering het portret van een kranige overgrootmoeder. U ontmoet haar in het jaar 1898, Holland kroont haar jonge Koningin, maar voor Jannetje Vliet Vlieland - Heemskerk valt er niet veel te vieren. Ze is al vier jaar weduwe en heeft negen 'onmondige'kinderen te onderhouden, een hele zorg! Haar oudste zoon Kees is aangemonsterd op de Scheveningse logger 352 "De waakzaamheid" en is met de vloot mee gevaren naar Shetland, op haringjacht. Het zit niet mee en haar oudste wordt ziek, typhus en wordt twee maanden lang verpleegd in het hospitaal van Lerwick, waarna hij niet per schip maar over land, onder hoede van Dominee L. van de Valk uiteindelijk terugkeert naar Noordwijk. Weinig centjes verdiend op zijn reis valt te vrezen. In de volgende aflevering meer!
Noortukker heeft ze al een hele lange tijd in het bezit: een aantal foto copíën van foto's met afbeeldingen van Opoe Jans Vliet Vlieland-Heemskerk (1858-1936) met de aantekening erbij dat ook de originelen ter beschikking van de regering kunnen worden gesteld. Dat is dan gelijk het eerste goede voornemen voor het jaar 2015. Een gooie scan van de originelen vragen voor U, het nageslacht!  Geniet alvast even van de wazige beelden van de lieve oude grootmoeder op locatie in Huize Sint Jeroen, of aan de wandel in het Dorp in gezelschap van....ja van wie eigenlijk. Wie meer kan vertellen is welkom bij noortukker@gmail.com.  Dan  rest alleen nog iedere Vliet Vlieland  sterkte te wensen met het maken van al die goede voornemens en vooral....ze uit te voeren. Maakt er allemaal een gezellig decembermaand van en dan zie ik u weer op deze plaats in 2015. Een warme Kerst en een goed en gezond  maar vooral vrolijk 2015!



Nu je haar eenmaal hebt leren kennen wil je vast alles over haar weten, hier dan de aflevering uit de blog van 05-09-2009:

Opoe Jans Vliet Vlieland- Heemskerk. Moeder van elf kinderen waaronder Kees en Leen en Lies en Jo voor verder nageslacht zorgden en Rika en Trui ook al zeer jong overleden en de andere kinderen nauwelijks de geboorte overleefden.  Hier is ze dan. Aan het chillen! Niet aan het werk dit keer maar aan het relaxen, en ja hoor, opoetje neemt een snuifje. Ze ziet er ook een beetje ondeugend uit. Er zijn maar heel weinig verhalen over haar bekend om eerlijk te zijn geen één. Ze woonde de laatste jaren van haar leven in het Sint Jeroensgesticht zoals Residence Jeroen toen nog werd genoemd.

Ze overleed lang voor mijn geboorte, maar graag zou ik een bakkie thee met haar leuten en luisteren naar haar levensverhaal, haar jeugd én Noordwijk en...een snuifie nemen! Zal vast wel een stuk onschuldiger zijn geweest dan het snuiven in de moderne tijd.
Olijk Omaatje komt op 4 maart 1936 te overlijden, 78 jaren jong. Ze is dan al 39 jaar weduwe, kreeg in de 13 jaren die haar huwelijk duurde 11 kinderen waarvan er slechts 3 haar overleefden. Wat een stoer wijffie! Om oneindig trots op te blijven!

Uit de aflevering van 08-10-2009:

Hier zou ze hebben gewoond, in de Hoofdstraat van het Zeedorp.
Dit zou het huisje zijn waar omaatje Jansje Vliet Vlieland-Heemskerk heeft gewoond. Het stond in de Hoofdstraat, ongeveer daar waar vroeger de groente- en fruitwinkel van de Kruijer was. Het is maar een klein fotootje. Heeft u een grotere of betere of weet u nog iets over het pandje te vertellen, doe dat dan en liefst hier.....!
Uit de aflevering van 12-07-2009: Grootje gaat op stap


Ons allerliefste GROOTJE Jansie Vliet Vlieland [eerste rij vierde van rechts] gaat op stap. Ze is geboren op 19 februari 1858, 's middags om 14.00 uur als dochter van Hendrik Heemskerk en Johanna Overbeek, bijna 80 jaar oud overleed ze in het St.Jeroensgesticht [1933] al weduwe [sinds 1894] van zeeman Jan Vliet Vlieland.
Maar je kunt zien, het uitstapje doet ze goed! Ze zien er blij uit, grootje en onze Noordwijkse bejaarden!




In de aflevering van 21-08-2009 is ze hard aan het werk in de bollenschuur. Dapper vrouwtje, al sinds 1894 weduwe met de zorg voor haar grote gezin......en dan maar hopen dat je al haar goede gaven geerf hebt:

De vosjes moeten er toch maar aan geloven en plaats maken voor Noortukkers allerliefste grootje, Oma Jo(OJ) om haar titel Opoe Jans maar ietwat te moderniseren met het oog op de jeugd. Hier zit ze bollen te pellen. Pront in het midden met haar mooie witte kapje op. Iets naar links staat haar schoondochter Neel Vliet Vlieland-van Went, eerder weduwe van Gregorius van Hensbergen. Het bollenpel-gen is in de familie -gelukkig- verloren gegaan. Of u moet anders weten. Meldt het per omgaande!
Foto's al eerder gezien in een andere Blog ? Klopt! Mag ze gebruiken.