Zoeken in deze blog

zondag 25 januari 2015

Kees Vliet Vlieland in "The Shetland Times"

Het zijn de woorden  van dominee Leendert van der Valk uit Scheveningen: "Heden heb ik een jongen van de Roomsche Religie, die ernstig ongesteld was, in het ziekenhuis gebracht. De prijs in het hospitaal is wel wat hoog, doch zulk een zieke kon ik niet daarbuiten verzorgen; dewijl het wellicht typhus is."
Het lijdt geen twijfel of deze verwijzing duidt op opa Kees Vliet Vlieland, de patiënt waarvan de 'The Shetland Times' melding maakt in haar krant van 25 juni 1898.  Dat wist u al, in de blog  van 10 juli 2010 is het verhaal u al verteld.
  ST. ROGNVALD.

 Passengers on board the ST. ROGNVALD.

Wat nog niet bekend was, is dat hij pas  twee maanden later op 27 augustus 1898 -dan genezen verklaard- door de consul scheep wordt gezet op het ss St. Rognvald, de lijndient ferry die hem in Aberdeen brengt. Daarvandaan mag worden aangenomen dat hij met de trein richting Londen is vervoerd, een indrukwekkende reis voor een Noordwijkse knaap van nauwelijk 17 jaren. Hij heeft het zelf wel verteld....hoe hij in Londen zo nodig moest en een plaatsje langs de weg gebruikte om zijn behoefte te doen en daarbij betrapt werd door een Bobby ( dat is een Engelse politieagent vertelde hij er bij) om dan te gaan glunderen bij het uitzicht op de clou van het verhaal. De Bobby zegt: "Dat kost dan een pond", Opa's antwoord: "Hou het wisselgeld maar want daar ligt wel een kilo!"
Shetland Times 25 juni 1898

Shetland Times 25 juni 1898

Shetland Times - Saturday 27 August 1898

Overdruk uit de blog van zaterdag 10 juli 2010.
"In 1897 maakte Van der Valk voor het eerst een reis naar Lerwick om te zien wat er voor de daar verblijvende Hollandse zeelieden kon worden gedaan. Hij kreeg alle medewerking van de plaatselijke Schotse kerk, die direct haar bedehuis beschikbaar stelde voor Nederlandse kerkdiensten. In 1898 vertoefde hij samen met zijn vrouw ruim drie weken op de Shetlandeilanden. Zondags preekte Van der Valk en in de week hield hij een Bijbellezing. Hij voerde vele gesprekken met de vissers en bezocht de zieken. "(bron Reformatorisch Dagblad)  Misschien is Cornelis verder aangesterkt na zijn ziekte in het huishouden van dominee van der Valk en zijn vrouw.......